ဟင္းသီး ဟင္းရြက္ Vegetables 蔬(shū)菜(cài)
===================================
၁။ ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္ = Sour green, Roselle, Sorrel kenaf 玫(méi)瑰(guī)茄(qié)/ 洋(yáng)麻(má)
၂။ ေဂၚရခါးသီး = Chayote/ Marrow/ Chaico 佛(fó)手(shǒu)
၃။ ေဂၚဖီထုပ္ = Cabbage 高(gāo)丽(lí)菜(cài)/卷(juǎn)心(xīn)菜(cài)
၄။ ကညြတ္ = Asparagus 芦(lú)笋(sǔn)
၅။ ဟင္းနုႏြယ္ = Spinach 苋(xiàn)菜(cài)
၆။ ခရမ္းသီး = Egg plant / Brinjal 茄(qié)子(zi)
ရ။ မွ်စ္ = Bamboo shoot/ elephant bamboo shoot 笋(sǔn)
၈။ ဌက္ေပ်ာအူ = Banana Stem 香(xiāng)蕉(jiāo)茎(jīng)
၉။ ပဲျပား = Bean Curds 豆(dòu)腐(fu)
၁၀။ ပဲပင္ေပါက္ = Bean Sprouts 豆(dòu)芽(yá)
၁၁။ ခရမ္းခ်ဥ္သီး = Tomato 蕃(fān)茄(qié)/西(xī)红(hóng)柿(shì)
၁၂။ ဗူးခါးသီး = Gourd 葫(hú)芦(lu)瓜(guā)
၁၃။ ဘူးသီး = Calabash 葫(hú)芦(lu)
၁၄။ ၾကက္ဟင္းခါးသီး = Bitter grout/ karalla fruit 苦(kǔ)瓜(guā)
၁၅။ မုန္လာဥနီ = Carrrot 胡(hú)萝(luó)卜(bo)
၁၆။ မုန္လာဥျဖဴ အၾကီး = White radish, turnip 白(bái)萝(luó)卜(bo),萝(luó)卜(bo)
၁ရ။ ပန္းေဂၚဖီ = Cauliflower 菜(cài)花(huā)
၁၈။ မုန္ညွင္းျဖဴ = Chinese Cabbage 大(dà)白(bái)菜(cài)
၂၀။ သခြားသီး = Cucumber 黄(huáng)瓜(guā)
၂၁။ သခြားသီး အငယ္စား = Gherkin 小(xiǎo)黄(huáng)瓜(guā)
၂၂။ ေက်ာက္ဖရုံသီး = White Pumpkin 冬(dōng)瓜(guā)
၂၃။ ေရႊဖရုံသီး = Yellow Pumpkin 南(nán)瓜(guā)
၂၄။ ရုံးပတီသီး = Okra, Lady’s Finger 秋(qiū)葵(kuí)
၂၅။ ခ၀ဲသီး = Ridged-gourd/ Sponge gourd/ Luffa gourd 丝(sī)瓜(guā)
၂၆။ ေၾကာင္လ်ာသီး = Trumpet flower fruit 0r Indian trumpet tree 木(mù)蝴(hú)蝶(dié)
၂ရ။ ဒညင္းသီး = Daga/Danvo fruit/Fithio clobium /Djengkol 臭(chòu)豆(dòu)
၂၈။ ဒန္႔ဒလြန္သီး = Drumstick 鼓(gǔ)槌(chuí)
၂၉။ ေရႊပဲသီး = Green peas, snow peas 豌(wān)豆(dòu)
၃၀။ ဘုိစားပဲ = French Bean 法(fǎ)国(guó)豆(dòu)
၃၁။ ပဲေစာင္းလ်ာသီး = Goa bean/ winged bean 翅(chì)豆(dòu),四(sì)棱(léng)豆(dòu)
၃၂။ ေရေျပာင္းဖူး = Zizania latifolia/ wild rice stem 菰(gū)笋(sǔn),茭(jiāo)白(bái)
၃၃။ ေအာ္စြန္း = Asparagus lettuce 莴(wō)笋(sǔn)
၃၄။ ျမင္းခြာရြက္ = Indian penny wort leaf 天(tiān)胡(hú)荽(suī)
၃၅။ ကိုက္လန္ = Chinese Kale 芥(gài)兰(lán)
၃၆။ ကန္စြန္းရြက္္ = Water Spinach/ Water convolvulus 空(kōng)心(xīn)菜(cài)
၃ရ။ ကစြန္းဥ = sweet potato 红(hóng)薯(shǔ)
၃၈။ စိမ္းစားဥ = White potato 凉(liáng)薯(shǔ)
၃၉။ ပဲျမစ္ = Gea Beam roots 翅(chì)豆(dòu)根(gēn)
၄၀။ ဂ်ဴးျမစ္ = Leek Roots 韭(jiǔ)菜(cài)根(gēn)
၄၁။ အာလူး = Potato 土(tǔ)豆(dòu)、马(mǎ)铃(líng)薯(shǔ)
၄၂။ ေျပာင္းဖူး = Corn 玉(yù)米(mǐ)
၄၃။ မုန္ညွင္းရြက္ = Mustard leaf 芥(jiè)菜(cài)
၄၄။ ဆလပ္ရြက္ = Salad 生(shēng)菜(cài)
၄၅။ ေရမုန္႔ညွင္း = water cress 水(shuǐ)田(tián)芥(gài)
၄၆။ မွုိ = mushroom 蘑(mó)菇(gu)
၄ရ။ ငရုတ္သီးပြစိမ္း = Green Pepper 青(qīng)椒(jiāo)
၄၈။ ဆူးပုတ္ရြက္ = Acacia intsia(Linn)Willd 臭(chòu)菜(cài)
၄၉။ ပဲ ႀကီး = lablab bean 扁(biǎn)豆(dòu)
၅၀။ကင္ပြန္းခ်ဥ္ရြက္ = concinna leaves 金(jīn)合(hé)欢(huān)
၅၁။ ျပည္ပန္းညိဳ= ash-tree 黄(huáng)槐(huái)
၅၂။ ၾကာစြယ္ = lotus root 藕(ǒu)
၅၃။ ၾကက္သြန္နီ= onion 洋(yáng)葱(cōng)
၅၄။ ၾကက္သြန္ျဖဴ = Garlic 蒜(suàn)
၅၅။ ပန္းေဂၚဖီစိမ္း = broccoli 西(xī)兰(lán)花(huā)
၅၆။ ဍရင္ေကာက ္= P.Aquilinum 蕨(jué)菜(cài)
၅၇။ တရုတ္နံနံ = celery 芹(qín)菜(cài)
၅၈။ နံနံ = Coriandrum sativum L 香(xiāng)菜(cài)
၅၉။ ပင္စိမ္း = Ocimum basilicum 九(jiǔ)塔(tǎ)
၆၀။ ရွမ္းနံနံ = Eryngium foetidum 大(dà)芫(yán)荽(suī)
၆၁။ ပူစီနံ = Melissa Officinalis 香(xiāng)蜂(fēng)草(cǎo)
၆၂။ ၾကက္သြန္ၿမိတ္ = shallot , spring onion 青(qīng)葱(cōng)
ဟင္းခတ္ေမႊးၾကိဳ င္
==============
၁။ ဆား = Salt
၂။ ငရုတ္သီးမွဳန္႔ = Chilli powder
၃။ ငရုတ္သီးစိမ္း = green Chilli
၄။ ငရုတ္ေကာင္းမွုန္႔ = pepper (Black/ White)
၅။ ဟင္းခတ္သစ္ရြက္ = Curry leaf ( ပ်ဥ္းေတာ္သိမ္ရြက္ )
၆။ တရုတ္ၾကက္သြန္ျမိတ္ = Leek
၇။ ၾကက္သားမွုန္႔ = Chicken Powder
၈။ တရုတ္နံနံပင္ = Celery
၉။ နံနံပင္ = Coriander leaf (Cilantro)
၁၀။ နံနံေစ႔ = Coriander seed
၁၁။ မုန္႔ညွင္းေစ႔ = Mustard Seed
၁၂။ မုန္႔ညွင္းရြက္ = Mustard leaf
၁၃။ ပူစီနံ = Mint
၁၄။ မန္က်ည္းသီး = Tamarind
၁၅။ နႏြင္းမွုန္႔ = Turmeric powder
၁၆။ ပင္စိမ္းရြက္ = Basil
၁၇။ ရွာလကာရည္ = Vinegar
၁၈။ ႏွမ္းဆီ = Sesame Oil
၁၉။ ဟင္းခ်က္ဆီ = Cooking Oil
၂၀။ ေျမပဲဆီ = Peanut Oil
၂၁။ ဟင္းရြက္ဆီ = Vegetable Oil
၂၂။ ၾကက္သြန္နီ = Onion
၂၃။ ၾကက္သြန္ျဖဴ = Garlic
၂၄။ ဂ်င္း = Ginger
၂၅။ ခရုဆီ = Oyster Sauce
၂၆။ ပတဲေကာ = Galangal
၂၇။ စပါးလင္ = Lemon grass
၂၈။ ဂ်ဴးဖူး = Chives
၂၉။ ဂ်ဳံမွုန္႔ = Flour
၃၁။ ေကာ္မွုန္႔ = Corn Flour/ Glue ( Potato Starch/ Corn Starch )
၃၂။ ယမ္းစိမ္း = Saltpetre
၃၃။ တရုတ္မဆလာ = Chinese Curry Powder
၃၄။ ၾကက္သြန္ျမိတ္ = Spring Onion
၃၅။ ကုလားေအာ္သီး = Capsicum
၃၆။ သစ္ဂ်ပိုးေခါက္ = Cinnamon Bark
၃၇။ ဇီယာ = Cumin
၃၈။ ကလေ၀းရြက္ = Bay leaf
၃၉။ ေလးညွင္းပြင္႔ = Clove
၄၀။ ဇာဒီပၹိဳလ္သီး၊ ဇာပြင္႔ = Nutmeg
၄၁။ ဘိန္းေစ႔ = Poppy Seed
၄၂။ ဖာလာေစ႔ = Cardamon
၄၃။ နာနတ္ပြင္႔ = Star nut / Star of aniseed
၄၄။ စမုန္စပါးေစ့ = Fennel seed
၄၅။ မာဆလာ = Grand Masal ( Garam Masala )
၄၆။ ဟင္းခတ္၀ုိင္(အျဖဴ) = White Wine
၄၇။ ဟင္းခတ္၀ိုင္ (အနီ) = Red Wine
၄၈။ ပဲငံျပာရည္ အၾကည္ = Light Soy Sauce
၄၉။ ပဲငံျပာရည္ အေနွာက္ = Dark Soy Sauce
၅၀။ တရုတ္မဆလာ = Five Fragrances Powder
၅၁။ ငရုပ္ပြ = Capsicum
0 comments:
Post a Comment