မရွိမျဖစ္ ဗီတာမင္
*********************
ဗီတာမင္ A
**************
မ်က္စိအားေကာင္းေစဖို ့၊ ကိုယ္ခံအားစံနစ္တိုးတက္ျမင့္မားေစဖို ့၊အေရျပားက်န္းမာေရး၊ အသည္းေရာင္အသား၀ါ၊ ႏွာေစး၊ ပ်ိဳ ့ အန္၊ဆံပင္ကြ်တ္ျခင္း တို ့မွ ကာကြယ္နိုင္ရန္အတြက္ ဗီတာမင္ A က မရွိမျဖစ္ပါ။လိေမၼာ္သီး၊ ကန္စြန္းဥ အ၀ါေရာင္၊ မုန္လာဥနီ၊ တရုပ္ဇီးသီးေျခာက္၊သခြားေမႊးသီး၊ သေဘၤာသီး၊ မက္မြန္သီး၊ သရက္သီးမွည့္၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ပန္းငရုပ္ပြ(အခ်ိဳ)၊ ကိုက္လံ၊ ဆ လတ္ရြက္၊ ဟင္းႏုနယ္ရြက္၊ မုန္ညင္းစိမ္း၊ပင္စိမ္းရြက္၊ ဗိုစားပဲသီး၊ ပင္လယ္ငါး၊ ႏြားႏို ့၊ ငါးၾကီးဆီ၊ၾကက္အသည္း(အထူးသျဖင့္ ၾကက္ဆင္ အသည္း)၊ အမဲအသည္း၊ ေကြကာအုတ္အၾကမ္း တို
့မွာ ဗီတာမင္ A ကို လံုေလာက္စြာ ရရွိနိုင္ပါတယ္။
ဗီတာမင္ B6
***************
ဦးေႏွာက္အားေကာင္းေစဖို ့၊ အာရံုေၾကာမ်ား အားေကာင္းေစဖို ့၊အနီေရာင္ဆဲလ္မ်ား ေကာင္းစြာထုတ္လုပ္နိုင္ဖို ့၊ အေရျပား ေရာဂါမ်ားအတြက္ဗီတာမင္ B6 က မရွိမျဖစ္ပါ။ အစိမ္း/အ၀ါ/အျဖဴေရာင္ စတဲ့ ပဲအမ်ိဳးမ်ိဳး၊ၾကက္/ရစ္ဌက္(ရစ္သား)/၀က္/အမဲ/ သမင္/ေခ်/စိုင္/ဒရယ္/ဆတ္ စတဲ့အနီေရာင္အသားမ်ား၊ ပင္လယ္ငါးမ်ား၊ ေနၾကာေစ့/ဗာဒံေစ့/သစ္ၾကားသီးစတဲ့အခြံမာသီးမ်ား၊ ၾကက္ဥ/ဘဲဥ/ငံုးဥ စတဲ့ ဥအမ်ိဳးမ်ိဳး၊ ဟင္းႏုနယ္ရြက္၊ကိုက္လံ၊ စိမ္းျပာေရညွိ၊ ၾကက္သြန္ျမိတ္၊ တို ့ဟူး၊ ဆီးခ်ိဳသီး(အေျခာက္)၊ဌက္ေပ်ာသီး၊ ေထာပတ္သီး၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ပဲပိစပ္၊ မႈိေျခာက္၊ အာလူး၊ေမ်ာက္ဥ၊ ဒိန္ခဲ(နို ့ခဲ)၊ တင္လဲရည္(သကာရည္) တို ့မွာ ဗီတာမင္ B6 ကိုလံုေလာက္စြာ ရရွိနိုင္ပါတယ္။
ဗီတာမင္ B12
****************
အာရံုေၾကာမ်ား အားေကာင္းေစဖို ့၊ မွတ္ဥာဏ္အားေကာင္းေစဖို ့၊စိတ္ဓာတ္က်ျခင္းမွ ေျပေပ်က္ေစဖို ့၊ ေသြးအားနည္းေရာဂါ ႏွင့္အနီေရာင္ဆဲလ္မ်ား ေကာင္းစြာထုတ္လုပ္နိုင္ဖို ့ တို ့အတြက္ ဗီတာမင္ B12 ကမရွိမျဖစ္ပါ။ ခရု/ဂဏန္း/ပုစြန္/ဂံုးေကာင္ စတဲ့ အခြံမာေရသတၱ၀ါမ်ား၊ဘဲသား၊အမဲသား စတဲ့ အနီေရာင္အသား၊ အမဲအသည္း၊ ၾကက္ဆင္အသည္း၊ ၾကက္သား၊ေရဘ၀ဲ၊ တူနာငါး၊ ငါးေသတၱာငါး၊ ေရခ်ိဳေရငံ ငါးအမ်ိဳးမ်ိဳး၊ တို ့ဟူး၊လူး/ဆပ္/ဂ်ံဳ စတဲ့ ေကာက္ႏွံစပါး အမ်ိဳးမ်ိဳး၊ ႏြားႏိုိ ့၊ ခ်ိစ္၊ဒိန္ခ်ဥ္ ႏွင့္ ၾကက္ဥ/ဘဲဥ/ငံုးဥ တို ့မွာ ဗီတာမင္ B12 ကို လံု ေလာက္စြာရရွိနိုင္ပါတယ္။
ဗီတာမင္ C
*************
အရိုးသန္မာဖို ့၊ သြား ႏွင့္ ခံတြင္းက်န္းမာေစဖို ့၊ေသြးေၾကာမ်ားပြင့္လန္းေစဖို ့၊ ကင္ဆာေရာဂါမ်ားကိုတိုက္ထုတ္ေစဖို ့၊အေအးမိ ႏွာေစး ေခ်ာင္းဆိုး ကူးစက္ေရာဂါမျဖစ္ေစဖို ့ ႏွင့္ အေရျပာအသားအေရေကာင္းမြန္ေစဖို ့တို ့အတြက္ ဗီတာမင္ C က မရွိမျဖစ္ ပါ။ေရွာက္/သံပုရာ/သံပရို/လိေမၼာ္သီး စတဲ့ အခ်ဥ္သီးမ်ိဳးႏြယ္မ်ား၊ ကီ၀ီသီး၊မာလကာသီး၊ ပန္းငရုပ္ပြ၊ စေတာ္ဘယ္ရီသီးမ်ား၊ ကိုက္လံ၊ ဟင္းႏုနယ္ရြက္၊ပန္းေဂၚဖီစိမ္း(ဘရိုကိုလီ)၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ ေဂၚဖီ၊ အစိမ္းေရာင္ပဲသီးအမ်ိဳးမ်ိဳး တို ့မွာ ဗီတာမင္ C ကို လံုေလာက္စြာ ရရွိနိုင္ပါတယ္။
ဗီတာမင္ D
*************
ကယ္လ္စီယမ္ဓာတ္ကို စုပ္ယူမႈအားေကာင္းေစဖို ့၊ အရိုးသန္မာဖို ့၊ဆဲလ္မ်ားၾကီးထြားဖို ့၊ အာရံုေၾကာၾကြက္သားေတြ အား ေကာင္းဖို ့၊ကိုယ္ခံစြမ္းအားေကာင္းမြန္ေစဖို ့ ႏွင့္ ခႏၶာကိုယ္ေဖာေယာင္ျခင္းမွကင္းေ၀းေစဖို ့တို ့အတြက္ ဗီတာမင္ D က မရွိမ ျဖစ္ပါ။ နံက္ေနေရာင္ျခည္၊ငါးၾကီးဆီ၊ ပင္လယ္ငါးအမ်ိဳးမ်ိဳး၊ ကမာေကာင္၊ ငါးဥ၊ ၾကက္ဥအႏွစ္၊ ႏြားနို့ႏွင့္ ႏို ့ထြက္ပစၥည္းမ်ား ႏွင့္ မႈိ တို ့မွာ ဗီတာမင္ D ကိုလံုေလာက္စြာ ရရွိနိုင္ပါတယ္။
ဗီတာမင္ E
*************
ေသြးနီဥဆဲလ္မ်ား ေကာင္းစြာထုတ္လုပ္နိုင္ဖို ့၊ ဦးေႏွာက္ေကာင္းေစဖို ့၊ဆဲလ္ပ်က္စီးမႈမွကာကြယ္နိုင္ဖို ့၊ ႏွလံုးေရာဂါ ႏွင့္ ကင္ ဆာေရာဂါမ်ားမွကာကြယ္ေစဖို ့၊ အရြယ္တင္ႏုပ်ိဳလွပေစဖို ့၊ အသားအေရ ေခ်ာေမြ ့ေစဖို ့ႏွင့္အရြယ္မတိုင္ခင္ မ်က္စိမႈန္ျခင္းမွ ကင္းေ၀းဖို ့့တို ့အတြက္ ဗီတာမင္ E က
မရွိမျဖစ္ပါ။ ဗာဒံေစ့/ေနၾကာေစ့/ဖရံုေစ့ စတဲ့ အခြံမာသီးအေစ့အဆံမ်ား၊သံလြင္ဆီ ကဲ့ သို ့ဟင္းရြက္ဆီမ်ား၊ ဂ်ံဳ လူး ဆပ္ ဆန္စတဲ့ေကာက္ႏွံအမ်ိဳးမ်ိဳး၊ ဟင္းႏုနယ္/ပန္းေဂၚဖီစိမ္း(ဘရိုကိုလီ) တို ့လို
အစိမ္းေရာင္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ား၊ ေထာပတ္သီး၊ ပုစြန္ထုပ္ ႏွင့္အဆီမ်ားေသာငါးအမ်ိဳးမ်ိဳး တို ့မွာ ဗီတာမင္ E ကို လံုေလာက္စြာရရွိနိုင္ပါ တယ္။
ေဖာလိပ္ အက္ဆစ္
*********************
အရည္အေသြးေကာင္း ဆဲလ္သစ္မ်ားတည္ေဆာက္နိုင္ဖို ့၊စိတ္ဖိစီးမႈေျပေပ်ာက္နိုင္ဖို ့၊ DNA ျမွင့္တင္ႏိုင္ဖို ့၊ ေသြးအားေကာင္းေစဖို ့၊ သေႏၶသားက်န္းမာဖို ့၊ အယ္လ္ဇိုင္းမားျဖစ္ျခင္းမွကာကြယ္နိုင္ဖို့၊ ဦးေႏွာက္ႏွင့္ပတ္သက္ေသာ ကင္ဆာေရာဂါ မ်ားမွ ကင္း ေ၀းေစဖို ့၊ႏွလံုးေရာဂါျဖစ္ျခင္းမွ ကာကြယ္ဖို ့ အတြက္ ေဖာလိပ္အက္ဆစ္(ေခၚ)ဗီတာမင္ B9က မရွိမျဖစ္ပါ။ သေဘၤာ/လိေမၼာ္/ ဂရိတ္ဖရု/စေတာ္ဘယ္ရီ/ေထာပတ္သီးစတဲ့သစ္သီးမ်ား၊ ဟင္းႏုနယ္/မုန္ညင္စိမ္း/မုန္ုလာရြက္/ကညြတ္/ပန္းေဂၚဖီစိမ္း(ေခၚ)ပဲေတာင့္ရွည္/ဗိုစားပဲသီး/ရံုးပတီသီး စတဲ့ အစိမ္းေရာင္ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ား၊ ေနၾကာေစ့/ေျမေထာက္ပဲ/ဂုန္ေလွ်ာ္ေစ့/ဗာဒံေစ့ စတဲ့အခြံမာသီးအေစ့အဆံမ်ား၊ ပန္းေဂၚဖီ၊ ေျပာင္းဖူး၊ မုန္လာဥနီ၊ တရုပ္နံနံ၊beet root(ေခၚ)သၾကားမုန္လာ(ေခၚ)ေသြးနီေရာင္ အရည္ရႊမ္းတဲ့
မုန္လာဥနီအ၀ိုင္း၊ ပဲနီေလး၊ ပဲပင္ေပါက္ တို ့မွာ ေဖာလိပ္အက္ဆစ္ကိုလံုေလာက္စြာ ရရွိနိုင္ပါတယ္။
ဗီတာမင္ K
*************
ဦးေႏွာက္၊ ႏွလံုး စတဲ့ေသြးေၾကာမ်ား ေသြးခဲျခင္းမျဖစ္ေစဖို ့၊ကင္ဆာေရာဂါမွ ကာကြယ္ဖို ့၊ အယ္လ္ဇိုင္းမား(ေခၚ)ဦးေႏွာက္ ဇရာအၾကိဳေရာဂါမျဖစ္ေစဖို ့၊ အရိုးပြေရာဂါ ႏွင့္ ႏွလံုးေရာဂါမွကာကြယ္နိုင္ဖို ့တို ့အတြက္ ဗီတာမင္ K က မရွိမျဖစ္ပါ။ ပင္စိမ္းရြက္/ကိုက္လံ/ဟင္းႏုနယ္/မုန္ညင္းစိမ္း/ဆလတ္ရြက္/ပန္းေဂၚဖီစိမ္း/ကညြတ္ စတဲ့အစိမ္းရင့္ေရာင္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ား၊ ၾကက္ သြန္ျမိတ္၊ ေဂၚဖီ၊ သခြားသီး၊ငရုပ္သီးမႈန္ ့၊ ဥအႏွစ္ ႏွင့္ တရုပ္ဆီးသီးေျခာက္ တို ့မွာ ဗီတာမင္ K ကိုလံုေလာက္စြာ ရရွိနိုင္ပါ တယ္။
နီအာစင္း
**********
နီအာစင္း(ေခၚ)ဗီတာမင္ B3 က အစားအစာမွ စြမ္းအင္အျဖစ္သို ့ေျပာင္းလဲေပးရံုသာမက၊ ကို္လက္စထေရာပမာဏကို ေလ်ာ့ခ် ေပးျခင္း၊ေသြးထဲရွိသၾကားပမာဏကိုမွ်တေစျခင္း၊ အေရျပာေရာင္တင္းျခင္း၊ ၀မ္းသြားျခင္း၊နာတာရွည္ စိတ္ပ်ံ ့လြင့္ေရာဂါ၊ မွတ္ ဥာဏ္ခ်ိဳ ့ယြင္းျခင္း၊အာခံတြင္းေရာင္ရမ္းျခင္း၊ အလြန္အမင္း ေမာပမ္းႏြမ္းနယ္ျခင္း တို ့မွကာကြယ္ေပးနိုင္ပါတယ္။ ဂ်ံဳ လူး ဆပ္ ဆန္ စတဲ့ေကာက္ႏွံအမ်ိဳးမ်ိဳး၊ ႏို့ႏွင့္ ႏို ့ထြက္ပစၥည္းမ်ား၊ ဗူး ဖရံု ဖရဲ သခြား ေထာပတ္သီးသခြားေမႊးစတဲ့အခြံမာသီးမ်ား၊ ၾကက္ ရင္ပံုသား၊ ၀က္ေပါင္သား၊ သိုးသားအသည္း၊ဘဲ၊ ငန္း၊ အမဲနံရိုး၊ ပင္လယ္ငါး၊ ေျမေထာက္ပဲ၊ မႈိ၊ပန္းငရုပ္ပြအစိမ္းေရာင္၊ ကညြတ္၊ ပန္းေဂၚဖီစိမ္း၊ ေနၾကာေစ့၊ ပဲေထာပတ္၊
ေကာ္ဖီ တို ့မွာ နီအာစင္းကို လံုေလာက္စြာ ရရွိနိုင္ပါတယ္။
ရီဗိုဖလာဗင္
**************
အေရျပားအဆီခမ္း ေျခာက္ေသြ ့ျခင္း၊ ႏႈတ္ခမ္းသားေျခာက္ေသြ ့ကြဲအက္ျခင္း၊ခံတြင္းအပူကန္နာမ်ား၊ လည္ေခ်ာင္းနာျခင္း စတဲ့ ေ၀ဒနာမ်ားအတြက္သာမက၊ခႏၶာကိုယ္တြင္းကိုယ္ပ စြမ္းအင္ဓာတ္ျပဳမႈလုပ္ငန္းစဥ္အတြက္ရီဗိုဖလာဗင္(ေခၚ)ဗီတာမင္ B 2 က မရွိမျဖစ္ပါ။ ဟင္းႏုနယ္ မုန္းညင္းစိမ္းမုန္လာရြက္ စတဲ့ အစိမ္းရင့္ေရာင္ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ား၊ ေကာက္ႏွံ၊ အသား၊နို ့/ခ်ိစ္/ ေထာပတ္ စတဲ့ႏို ့ထြက္ပစၥည္းမ်ား၊ ဗာဒံေစ့၊ အမဲသား၊ သိုးသား၊၀က္သား၊ အဆီမ်ားေသာငါး၊ ၾကက္ဥ/ဘဲဥ/ငံုးဥ စတဲ့ အ က်က္ျပဳတ္ထားေသာဥအမ်ိဳးမ်ိဳး၊ မႈိ၊ ႏွမ္းေစ့အျဖဴ၊ ကင္းပြန္(ျပည္ၾကီးငါး) တို ့မွာ
ရီဗိုဖလာဗင္ကို လံုေလာက္စြာ ရရွိ နိုင္ပါတယ္။
(ေဆာင္းပါးရွင္…ေပါက္ေပါက္…ေရးသားမွ်ေ၀သည္)
မူရင္းလင့္
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1280152598675586&id=100000425741880
0 comments:
Post a Comment